Gümrük ve Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz ay ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın bazı maddelerini açıklamış, taslağı kamuoyunun görüşüne açmıştı. Gayrimenkul satışında komisyonun satış bedelinin % 3’üyle sınırlandırıldığı ve 11 maddeyle emlakçılığı sil baştan değiştiren taslak, kurumsal eölak firmalarının tepkisini çekti. Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, kurumsal emlak firmaları 15 Ocak tarihine kadar Bakanlık’ın kapısını 5 maddelik talep listesiyle çalmaya hazırlanıyor. Firmalar; taslağın yasalaşması durumunda emlakçıların hizmet bedellerinde % 50’ye varan azalma yaşanacağını, satışların azalacağını ve birikimli kişilerin emlakçılık sektöründen uzaklaşacağını belirtiyor.
Kurumsal markalar yok olabilir
Şu anda emlakçılar gayrimenkul satışında alıcıdan % 3+KDV, satıcıdan yine % 3+KDV alıyor. Kiralamada ise yıllık kira bedelinin % 12’si talep ediliyor. Yeni yönetmelikle satışta komisyon oranı, % 3 ile, kiralamada ise bir aylık kira ile sınırlandırılmış olacak. Satıştan alınacak % 3’lük orandan KDV ve gelir vergisi düşüldüğünde geriye % 1 gibi bir oran kaldığını belirten Colwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, giderlerin % 3,54’ü bulduğu sektörde yeni düzenlemeyle kurumsal markaların yok olabileceğini, komisyon oranlarının değişmemesi gerektiğini söyledi. Kurumsal emlak firmaları 12.000 danışmanı ve 1.200 ofisiyle sektörde ciddi bir güç teşkil ediyor. Taş, vergisel kaybın sadece harçta 2 milyar dolar, toplamda ise 5 milyar doları bulduğu sektörde kurumsal firmaların yılda 250 milyon dolarlık komisyon bedeli faturalandırdığının altını çizdi.
Premier modele geçilebilir
Gayrimenkul sektöründe 25 milyar TL’lik satışa aracılık yapan emlak danışmanlık firmaları, yasanın beklenen değişikliklerle çıkmaması durumunda premier modele geçecekleri uyarısında bulunuyor. İspanya gibi ülkelerde yürürlükte olan Premier model, “üst segment emlakçılık” olarak tanımlanıyor; bu modelde normal ve premier isimlerinde farklı sözleşmeler bulunuyor.
Talepler, 5 ana alanda paylaşılacak
Kurumsal emlak firmalarının talep edeceği 5 madde kamuoyuyla paylaşılmasa da Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, talebin vergisel, ekonomik, iş modeli, yeterlilik ve ilkesel boyut gibi 5 ana alanda aktarılacağını bildirdi.
Firmaların önerisi: Dubai modeli
Türkiye’de Dubai modeli uygulanarak tüm işlemlerin kayıt altına alınmasını öneren Taş, emlak ofisine ve satıcıya takip numarası verilerek işlemlerin takip edilebileceğini; alım-satım ve kiralama taleplerinin online olarak yürütülmesiyle komisyon ödemelerinin de sistemli bir şekilde hesaplanabileceğini belirtiyor.